Back to News

vabaeuroopa.org
Iraanis suleti viimane reformimeelne ajaleht

Evi Evart - 9. august, 2000 22:08

Iraani kohtuministeerium sulges eile viimase reformimeelse ajalehe, süüdistades seda avaliku arvamuse häirimises ning võltsitud intervjuu avaldamises; viimase nelja kuu jooksul on Iraanis suletud 23 väljaannet. Eile avaldasid parlamendi ees meelt islamifundamentalistid nõudes reforme pooldavate parlamendiliikmete tagandamist.

- - - - -

Iraani reformimeelsed parlamendiliikmed, kes said kevadel toimudnud valimistel esinduskogus suure enamuse, olid lootnud muuta Iraanis kehtivat ajakirjandusseadust. Eelnõu tuli parlamendis arutusele pühapäeval, kuid seaduse muutmise asemel loeti saadikutele ette Iraani kõrgema usujuhi ajatollah Hamenei kiri, milles ta mõistis hukka seaduseelnõus esitatud reformid.

Hamenei kirjas märgiti, et ettepanekud ohustavad riiklikku julgeolekut ja usku. Pärast ajatollah kirja ettelugemist võeti ajakirjandusseaduse eelnõu päevakorrast maha.

Esmaspäeval avaldas nüüdseks suletud ajaleht, "Bahar" intervjuu tuntud reformimeelse parlamendiliikme ja Kultuurikomisjoni esimehe Ahamad Pournejatiga, kes ütles, et uuendusmeelsed teevad kõik, et seaduseelnõu siiski vastu võetakse. Mõni tunnid enne sama ajalehe sulgemist astus Pournejati Kultuurikomisjoni esimehe kohtal tagasi.

Raadio Vaba Euroopale antud intervjuus selgitas Iraani ajakirjanik Masud põhjusi, mis viisid ajakirjandusseaduse karmistamiseni. Behnoud selgitas ka usujuhi ajatollah Ali Hamenei kirja parlamendile: "Kui radikaalidele said selgeks nende kaotuse põhjused viimastel parlamendivalimistel, tegid nad ajakirjandusseadusesse mõned suured muudatused, mis lähtusid ainult ühest eesmärgist. Radikaalid olid nimelt veendunud, et nende kaotuse põhjuseks kevadistel valimistel oli ajakirjandus. Mõistes pressi tegelikku võimu muuta inimeste meelt ja hoikuid, jälgisid radikaalid valimistele järgnenud kuudel pressi tegevust hoolega ning otsustasid ajakirjanduseadust muuta nii, et see nende mõjuvõimu kunagi ei ohustaks."

Aprillikuust alates on Iraanis suletud 23 väljaannet. Möödunud nädalal tegi valitsuse pressinõukogu hoiatuse veel neljateistkümnele nädalalehele ja ühele kuukirjale. Nõukogu süüdistas väljaandeid Lääne ja India filmitähtede fotode ja sensatsiooniliste pealkirjade avaldamises ning valitsuse eeskirjade eiramises.

Ajatollah Hamenei pühapäevane kiri parlamendile tuli reformimeelsetele pisut ootamatult. Pärast kirja ettelugemist puhkesid parlamendis sõnelused ja ka kaklused. Osa liikmeid lahkus protestiks.

Esmaspäeval märkis justiitsministeeriumi ülem Hojatoleslam Abbasali, et Iraani valitsus teeb kõik, et katkestada iraani pressi koostöö välisajakirjanikega. Hojatoleslam ütles, et valitsusevastasus tuleneb koostööst välismeediaga, sest Ameerika Hääl, BBC, Raadio Vaba Iraan ja Iisraeli Raadio edastavad valitsusvastast propagandat.

Iraani reformimeelne president Mohammad Hatami teatas just mõni päev tagasi, et ta kandideerib mais taas presidendi kohale. Nii Iraani riigiraadio kui ilmuvad ajalehed on karmilt reformivastased. Kui Mohammad Hatami ei saa valimiseelses kampaanias pressilt toetust, raskendab see tema tagasivalimist riigipeaks.